Huiswerkbegeleiding

U herkent het vast wel: uw kind krijgt van de school uit een heleboel huiswerk mee voor verschillende vakken. Daarnaast heeft hij een heleboel hobby’s naast school, waar ze ook heel wat van hem/haar verwachten, en liefst wil uw kind dan ook nog eens vrije tijd hebben om met vrienden weg te gaan. Het is niet eenvoudig om dit allemaal op een haalbare manier in te plannen. Misschien stelt uw kind door de stress het leren juist wel uit?

Plannen wordt voor een stuk in de lagere school aangeleerd, maar dat gebeurt niet altijd zo uitgebreid en intensief. Het is daarom voor veel leerlingen niet eenvoudig om de stap naar de middelbare school te zetten, waar ze ineens zelf controle over hun agenda moeten hebben. Vergeet uw kind weleens iets in zijn of haar agenda te schrijven, waardoor het taken vergeet in te dienen of te leren voor een toets? Door de grotere lespakketten is het niet eenvoudig hier vlot mee om te gaan. Het kind kan namelijk niet meer alles gewoon onthouden wat in de les wordt gezegd.

Huiswerkbegeleiding bij De Leerweg

De Leerweg helpt bij huiswerk. Deze huiswerkbegeleiding spitst zich niet toe op één specifiek vak maar helpt vooral om door de hoeveelheid van vakken de weg te vinden. Zo helpen we uw kind om haalbare planningen op te stellen en leren we leerstrategieën aan die in meerdere vakken van pas kunnen komen. Afhankelijk van de vakken waarmee hij of zij het meeste worstelt passen we onze begeleiding aan aan zijn individuele situatie. Elk type vakken heeft namelijk een eigen aanpak nodig.

Leerstrategieën

Zo is het bij wiskundige vakken belangrijk om veel te oefenen. “Doen” is de boodschap. Bij taalvakken daarentegen is het net belangrijk om veel en efficiënt te herhalen. Woordjes en grammatica moeten gestampt worden. We leren de scholier aan dat dit idealiter verspreid wordt over meerdere dagen omdat je door te herhalen dingen opslaat in het langetermijngeheugen. We tonen hem of haar dat er verschillende manieren bestaan om zichzelf te overhoren. Bij andere vakken is het belangrijk om vlot te kunnen ‘begrijpend lezen’. Snel de kern van teksten zien helpt bij verschillende vakken om informatie beter te onthouden. We kunnen uw zoon/dochter de nodige leesstrategieën aanleren zodat hij/zij grote blokken tekst efficiënter leert te verwerken. Ook kunnen we helpen samenvattingen opmaken. Door een goede samenvatting is het namelijk mogelijk om snel veel informatie te leren. Deze trucs zijn bijvoorbeeld erg handig bij zaakvakken, waar veel tekst en info bij elkaar komt. Het is belangrijk dat uw kind goed ziet wat precies belangrijk is in een tekst.

We kijken naar uw kind en naar de problemen waartegen hij of zij botst. Samen zoeken we uit welke vaardigheden hij/zij nog verder moet ontwikkelen. Op basis van gesprekken en eventueel onderzoek krijgen we zicht op waar de problemen zich situeren. Met onze ervaren coaches en onderwijsexperts voorzien we dan passende huiswerkbegeleiding voor uw kind.

Gebruik van een agenda

Los van de inhoud van de vakken is het ook erg belangrijk om het overzicht te bewaren en goed te plannen. Goed leren omgaan met en het correct gebruiken van de agenda is een goede hulp met huiswerk. Voor sommige kinderen lijkt het een noodzakelijk kwaad om dingen te noteren in de agenda, omdat ze denken alles wel te kunnen onthouden. Dit lukt echter niet altijd. Daarnaast creëert dat ruimte in hun hoofd door dingen op te schrijven. Alles wat opgeschreven is, mogen ze namelijk eventjes vergeten en dan komt er plaats in hun hoofd voor andere dingen.

In de huiswerkbegeleiding leren we uw kind belangrijke tips omtrent het bijhouden van de agenda. Zo kan het gebruik van kleuren helpen om het overzicht te bewaren en snel te zien waar de drukke momenten zich situeren. Door bijvoorbeeld alle toetsen in een rode kleur aan te duiden, springt dit meteen in het oog. Ook leren we aan wàt er precies moet genoteerd worden. Een opmerking als “Taak Biologie” is bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk. Op basis daarvan kan je niet afleiden over welke taak het precies gaat en hoe groot die taak is. Misschien weet uw zoon/dochter na een maand helemaal niet eens meer wat de opgave precies was. Het is nuttig om de opdrachten en toetsen meteen te specifiëren. Dit schept duidelijkheid en voorkomt verwarring achteraf. Door dit soort tips aan te reiken en op te volgen in welke mate hij/zij deze toepast, oefenen we uw zoon/dochter met het maken van goede planningen. Op basis van een goed ingevulde agenda kunnen we gemakkelijker inschatten hoeveel tijd er naar de vakken moet gaan. Na verloop van tijd zal uw zoon/dochter steeds beter leren inschatten hoeveel taken en toetsen hij/zij heeft en hoeveel tijd erin moet gestoken worden.

Lees hier meer over wat De Leerweg voor ouders kan betekenen:
Remedial Teaching
Sociaal Emotioneel
Bijles
Oudercoaching
Remedial Teaching
Weerbaarheid


Contact

Herkent u deze situatie(s) uit bovenstaande beschrijving? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met ons. Wij geven u met plezier meer informatie over onze werking en bespreken hoe we samen de handen in elkaar kunnen slaan om uw zoon of dochter gepaste huiswerkbegeleiding te geven.