Subsidieregeling afname capaciteitentest

Subsidieregeling afname capaciteitentest

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Als onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs heeft het Ministerie van OCW een subsidieregeling capaciteitentesten vastgesteld. Binnen deze regeling kunnen scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs een subsidie aanvragen om capaciteitentesten zoals de NIO af te nemen bij leerlingen in de eerste twee leerjaren.

Het sluiten van de scholen in het schooljaar 2019/2020 heeft ervoor gezorgd dat basisschoolleerlingen geen eindtoets hebben gemaakt. Nu blijkt dat over de hele linie genomen deze leerlingen een lager schooladvies hebben gekregen en om deze reden niet op het best bij hen passende niveau zijn ingestroomd. Daarnaast hebben scholen ook te maken met afwezige leerlingen door besmettingen of erger nog hele groepen die uitvallen of deels onderwijs krijgen door het coronavirus en hierdoor achterstand oplopen. Kortweg kan dit tot gevolg hebben dat deze leerlingen alsnog op het verkeerde niveau geplaatst zijn of mogelijk geplaatst gaan worden, terwijl zij beter tot hun recht komen op een ander niveau.

Om deze reden kiest het Ministerie er voor om in 2021, 2022 en 2023 voor brugklassers en tweedejaars leerlingen geld beschikbaar te stellen om een capaciteitentest zoals de NIO af te nemen. Deze test kan door de Leerweg afgenomen worden en kan scholen helpen inzicht te krijgen in de potentie van hun leerlingen. Onder meer op basis daarvan kunnen ze hen vervolgens kansrijk begeleiden naar een passend onderwijsniveau.

Meer weten over de NIO? Lees dan hier verder.
Meer weten over de subsidie en het aanvragen ervan? Lees dan hier verder.

Belangrijke data:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Shayenny Durga op 06-18735367 of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met u op.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]