Flashcards

Flashcards

Flashcards als hulpmiddel om lesstof ook écht te onthouden

Flashcards worden bij De Leerweg in Schipluiden gebruikt om leerlingen te helpen de lesstof gemakkelijker op te slaan. De steekkaarten helpen de stof ook écht in het geheugen te laten ‘inbedden‘. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is vast komen staan dat deze manier van leren bijzonder effectief is.

De combinatie van lezen, schrijven en hardop uitspreken van de leerstof is een heel belangrijk onderdeel om de stof beter te begrijpen. Hierdoor wordt de stof ook veel sneller eigen gemaakt. Doordat we de kaarten door de kinderen zelf laten beschrijven en we stimuleren het een persoonlijk tintje mee te geven, wordt het voor hen extra leuk om ermee te werken.

Flashcards bestellen

Het bestellen van flashcards kan telefonisch of per email. Het is ook mogelijk dat de leerling na toestemming van de ouders/verzorgers in de les om flitskaarten vraagt. De betaling van de bestelling is vind achteraf plaats. Deze worden namelijk op de reguliere factuur toegevoegd.

Bestel

 

Hoe werken Flashcards precies?

Flashcards van De LeerwegFlash Cards zijn blanco kaartjes die twee zijdes hebben en beschreven kunnen worden. Deze kaartjes worden ook wel flitskaarten, steekkaarten of ‘cue cards’ genoemd. Op de voorzijde kan de leerling een vraag of definitie schrijven. Aan de achterzijde van het kaartje wordt het bijbehorende antwoord genoteerd. Na het beschrijven van de kaarten wordt het een set die tijdens het leren onderverdeeld wordt in drie boxen.

De inhoud hiervan wordt geleerd om de één, drie en vijf dagen, volgens een vaststaand systeem. Hierbij ontstaat automatisch een systeem waarbij de benodigde extra aandacht besteed wordt aan de vragen die nog meer aandacht verdienen. Hierdoor wordt de stof voor het kind veel overzichtelijker. Langzaam maar zeker blijft er alleen de benodigde extra aandacht over voor de lesstof waar de leerling echt moeite mee houdt.

Het systeem wordt in Nederland steeds vaker gebruikt om het leren gemakkelijker en vooral overzichtelijker te maken. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd waarbij specifiek gekeken is hoe dit systeem kan helpen bij doelgroepen waarbij het leren niet vanzelfsprekendheid is. Nu wordt dit leersysteem ook toegepast bij volwassenen die de Nederlandse taal nog moeten leren spreken en schrijven.

Binnen het volwassenenonderwijs wordt het systeem steeds vaker ook door de verschillende aanbieders van (avond)opleidingen met succes gebruikt. Doordat het leersysteem is aangepast aan de werking van het brein en het geheugen, slaan cursisten de stof sneller en gemakkelijker in zich op. Hierbij speelt leeftijd of niveau dus verder geen rol. Het is voor iedereen geschikt.

Onze ervaringen

Onze ervaringen met de flitskaarten zijn zo goed dat we onze leerlingen alleen maar stimuleren om ze voor meer vakken op school te gebruiken. De combinatie van opschrijven, lezen en hardop voorlezen wordt al veel langere tijd effectief gebruikt om lesstof beter te onthouden. De steekkaarten maken dit systeem echter gestructureerd en daardoor veel overzichtelijker.

De onderdelen die de leerling nog niet goed onder de knie heeft, wordt gemakkelijk herhaald zonder dat er aandacht besteed wordt aan lesstof die wél al voldoende eigen gemaakt is. Dit scheelt tijd, maar zeker ook energie van het kind. Het overzicht dat dit biedt helpt uw kind ook de stress en spanning voor een belangrijk proefwerk of overhoring te verminderen. Dit heeft vanzelfsprekend positieve invloed op alle vakken die uw kind volgt, en niet alleen voor de vakken waar het moeite mee heeft.

Vincent van De Leerweg heeft eerder al eens uitgebreid verteld over hoe we dit leersysteem inzetten en wat onze ervaringen ermee zijn. Dit interview kunt u terugvinden in dit artikel.

Win 300 gratis flitskaarten met onze prijsvraag!

Om het gebruik van de kaarten te stimuleren hebben we een speciale prijsvraag bedacht waarbij u 300 gratis kaarten kunt winnen. Een mooie manier om met de cue cards in aanraking te komen en ze zelf in de praktijk te kunnen testen! Op onze social media pagina’s op Instagram, Facebook en op Twitter kunt u meedoen. Vergeet niet ons ook meteen te volgen zodat u altijd van het belangrijkste nieuws op de hoogte bent!

Kan mijn kind de kaarten ook gebruiken?

De kinderen die wij bij De Leerweg helpen krijgen allemaal ondersteuning via het Flashcard-systeem. Veel kinderen willen flashcards ook heel graag gebruiken voor de andere vakken op school. Daarom verkopen we aan de leerlingen die dit willen (en uiteraard alleen als de ouders hiermee akkoord gaan) tegen een zeer gereduceerde prijs. De betaling van de kaarten gaat verder via de reguliere factuur.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het effectief inzetten van dit flashcards voor uw kind? Of wilt u weten of wij ook uw kind kunnen ondersteunen bij het huiswerk maken of bij de vakken waar het moeite mee heeft? Neem dan gerust contact met op. Dat via ons telefoonnummer 0648014608 of via ons emailadres info[@]deleerweg.com. Natuurlijk kunt u ons ook een bericht sturen via ons contactformulier op de website. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om al uw vragen te beantwoorden!