Our Blog

Our Blog

Kennisdeling NT2

Interne nieuwsbrief

In deze nieuwbrief extra aandacht voor het onderwerp NT2. Wij krijgen hier allemaal steeds meer mee te maken en niet iedereen weet misschien hoe dit in elkaar steekt. Inmiddels heeft Suzanne ook een mooie presentatie over gegeven op de teamdag van afgelopen vrijdag. Deze presentie kun je hier vinden. Verder staat er op de Drive een speciaal document, waar op een onderbouwde manier (evidence based) beschreven staat hoe NT2 onderwijs eruit hoort te zien. Er is sprake van drie fasen om goed te leren lezen en spellen in een taal:

  1. Klankleer / fonologisch bewustzijn
  2. Ontwikkeling van het fonemisch bewustzijn
  3. Het leren lezen/spellen

Het NT2 onderwijs richt zich dus vooral op de klanken en het lezen/ schrijven van de taal en minder op het spreken. Daarnaast is woordenschatonderwijs natuurlijk heel belangrijk. Dit kan je doen d.m.v. de methode van ‘Verhallen’.
TPR (Total Physical Response) is ook een goede methode voor het aanleren van een vreemde taal en ook hiervan staat een korte uitleg in het eerder genoemde document.
Kijk verder eens op de Drive onder de zoekterm NT2. Een handige website is die van Lowan: https://www.lowan.nl/po/ Deze organisatie richt zich volledig op het onderwijs aan nieuwkomers en geeft regelmatig lezingen. Op de site staan onder andere de leerlijnen en er staat ook veel informatie voor scholen en leerkrachten, dus ook goed te gebruiken in je advies binnen scholen.
Binnen de leerweg beschikken we over de volgende materialen: methode Hotel Hallo en Horen, Zien en Schrijven.

About Ivar